Żywność, Rozne

[ Pobierz całość w formacie PDF ]

Żywność, której nie powinno się nigdy jeść

Informacji na temat zdrowego odżywiania jest tak dużo, że przeciętny Kowalski nie jest w stanie się w nich połapać. Istnieją jednak rodzaje żywności, której powinniśmy unikać w każdych okolicznościach, ponieważ jest bezwartościowa i często niesie za sobą zagrożenie dla zdrowia. Oto kilka produktów spożywczych, których nie powinniśmy jeśc za często, jeśli zależy nam na zachowaniu zdrowia.

Biały chleb i pszenna mąka są szkodliwe dla zdrowia, ponieważ w procesie przetwarzania pozbawia się je praktycznie prawie wszystkich witamin i minerałów, błonnika i innych ważnych substancji odżywczych. Nasz organizm nie wie jak prawidłowo przyswajać taką żywność, co może w konsekwencji prowadzić do problemów zdrowotnych. Mąka pszenna dodatkowo jest traktowana chlorem i bromem, dwoma trującymi chemikaliami, które łączy się z chorobami tarczycy i uszkodzeniami narządów wewnętrzych.

Gotowe dania mrożone są najczęściej przepełnione konserwantami, zawierają duże ilości soli, utwardzonych tłuszczów i sztucznych barwników. Dodatkowo zazwyczaj są one wstępnie gotowane, co jeszcze bardziej minimalizuje ilośc zawartych w nich składników odżywczych. Dlatego najlepiej unikać mrożonek, zastępując je - kiedy tylko sie da - świeżymi pokarmami.

Biały ryż, tak jak biały chleb w procesie przetwarzania zostaje pozbawiony większości składników odżywczych. Ludzki organizm radzi sobie dużo gorzej z przetwarzaniem białego ryżu, niż ma to miejsce w przypadku brązowego ryżu, który trawiony jest znacznie wolniej i nie powoduje skoków poziomu cukru we krwi.

Popcorn z kuchenki mikrofalowej - jedna z najpopularniejszych przegryzek, jest zarazem jedną z najmniej zdrowych. Praktycznie każdy składnik tej przekąski - od genetycznie modyfikowanej kukurydzy, poprzez duza zawartość soli, po konserwanty i wzmacniacze smaku, sprawia, że to danie jest niezdrowe i może być przyczyną wielu chorób. Dodatkowo popcorn przygotowany w kuchence mikrofalowej często zawiera diacetyl, substancję, która potrafi zniszczyć płuca.

Mięsne przetwory zawieraąca azotany i azotyny - takie jak wędliny, kiełbasy, parówki, boczek, i wiele innych produktów miesnych, często nafaszerowanych jest azotynem sodu lub innymi konserwantami, które mogą powodować raka i choroby ukłau krązenia.
Margaryna, także ta ukryta w różnego rodzaju przetworzonej żywności, jest źródłem tłuszczów utwardzonych, których najlepiej unikać. Wbrew powszechnemu przekonaniu - masło i tłuszcze nasycone nie są szkodliwe dla naszego organizmu, zwłaszcza gdy pochodzą od zwierząt karmionych sianem i trawą, zamiast paszami na bazie kukurydzy i soi. Jeśli nie jesteśmy przekonani do tłuszczów zwierzęcych, lepiej zacząć używać oleju kokosowego lub oliwy, niż margaryny.

Mleko sojowe i sojowe substytuty mięsa - to jedno z największych oszustw natury zdrowotnej współczesnych czasów. Poza faktem, że prawie wszystkie produkty sojowe pochodzą z genetycznie modyfikowanych upraw, większość z nich jest przetwarzanych przy użyciu heksanu, czyli substancji chemicznej, która może być przyczyną powstania wad wrodzonych u płodu, problemów z płodnością i chorób nowotworowych. Niesfermentowana soja zawiera bardzo dużo estrogenów, które mogą zaburzyć równowagę hormonalną i są niebezpieczne zwłaszcza dla mężczyzn.

Produkty dietetyczne - wiele z dostępnych obecnie na rynku produktów dietetycznych zawiera sztuczne substancje słodzące, takie jak aspartam i sukraloza, które to substancje podejrzewa się o uszkadzanie ukladu nerwowego, powodowanie problemów żołądkowo-jelitowych, zaburzanie gospodarki hormonalnej. Wiele z takich produktów zawiera również chemiczne dodatki smakowe, które wypełniaja miejsce po tłuszczu i innych naturalnych substancji, które się usuwa, aby obniżyć kaloryczność posiłku.

 

 

 

[ Pobierz całość w formacie PDF ]
  • zanotowane.pl
  • doc.pisz.pl
  • pdf.pisz.pl
  • katek.htw.pl