Ślimaczki z boczkiem i pieczarkami, BUŁECZKI ,KOŁACZYKI, ROGALIKI , DROŻDŻÓWKI

[ Pobierz całość w formacie PDF ]

 

 

 

Składniki (ok 27 ślimaczków):
5 dag drożdży
1 łyżka cukru
3 szklanki mąki
kostka margaryny
2 jajka
2 żółtka
szczypta soli
1/3 szklanki śmietany
farsz: pieczarki, boczek, mała cebula, ser żółty, bazylia, ketchup lub koncentrat pomidorowy- ilości zależne od upodobań, ale nie za dużo, by się ślimaczki ładnie trzymały
1 jajko (do posmarowania)
 

 


 

 

 

 

 

Drożdże rozcieramy w miseczce z łyżką cukru i na chwilę zostawiamy. Mąkę siekamy z margaryną, dodajemy sól, jajka i żółtka, śmietanę i drożdże z cukrem i zagniatamy ciasto. Kiedy ciasto jest gotowe przygotowujemy farsz: pieczarki obieramy i kroimy na drobne kawałki, podsmażamy na patelni, gdy woda odparuje dodajemy łyżkę oleju, pokrojony boczek, a po chwili posiekaną cebulkę. Chwilę podsmażamy. Ciasto rozwałkowujemy na kształt prostokąta, smarujemy koncentratem pomidorowym (ok 3 łyżki), następnie kładziemy farsz i posypujemy bazylią i startym serem. Ciasto zwijamy w ciasną roladkę, kroimy krążki o szerokości ok 1,5 cm, smarujemy je po wierzchu roztrzepanym jajkiem. Pieczemy 20 min w 175 stopniach. Smacznego:)

[ Pobierz całość w formacie PDF ]
  • zanotowane.pl
  • doc.pisz.pl
  • pdf.pisz.pl
  • katek.htw.pl