Żarkoje, Sosy - dodatki do obiadów
[ Pobierz całość w formacie PDF ]
Å»arkojeÂ
Składniki:
- mięso wołowe bez kości 1500 g
- pieczarki 400g
- śliwki suszone 200 g
- śmietana 200 g
- mÄ…ka 20 g
- papryka świeża 100 g
- cebula 150 g
- smalec 150 g
- koncentrat pomidorowy 200 g
- groszek zielony 200 g
- papryka mielona 20 g
- czosnek 15 g
- sól
- pieprz do smaku
- wywar wołowy ok. 350 ml
- ciasto drożdżowe 1000 g, (Wg własnej receptury)
- 1 jajko
Opis przygotowania:
Mięso umyć, pokroić w paski.
Oprószyć solą i mąką.
Obsmażyć z cebulką na rozgrzanym smalcu na złoty kolor.
Namoczyć śliwki suszone w wodzie i poczekać aż napęcznieją.
W tym czasie do podsmażonego mięsa dodać koncentrat pomidorowy, pokrojoną w słupki paprykę i pieczarki w plasterkach oraz groszek zielony i wyciśnięty czosnek. Wymieszać dokładnie wszystkie składniki.
Podlać wywarem i dusić wszystko do miękkości. Odstawić z ognia, dodawać powoli śmietanę, ciągle mieszając, by się nie zważyła.
Doprawić solą i pieprzem i jeszcze chwilę poddusić. Wlać do małych naczyń z kamionki. Górę
zakleić krążkiem gotowego drożdżowego ciasta, posmarować na wierzchu jajkiem.
Wstawić do nagrzanego do 200 stopni C piekarnika i piec, aż ciasto się wypiecze na złoty kolor.
Podawać z zestawem surówek.