Łabędzi puch, PRZEPISY NA CIASTA
[ Pobierz całość w formacie PDF ]
Upiecz biszkopt. Biszkopt przekroić na pół. Nałożyć więcej niż połowę masy kremowej. Przykryć drugim biszkoptem i nałożyć pozostałą masę.
Składniki:
* KREM DO ŚRODKA
* 2 duże czerstwe bułki
* 3 szklanki mleka
* pół szklanki cukru
* 1 torebka cukru waniliowego
* 10 dag wiórków kokosowych
* kostka masła
* kieliszek ajerkoniaku lub inny alkohol
Przepis:
Czerstwe bułki zalać dwiema szklankami mleka. W garnku zagotować szklankę mleka, cukier, cukier waniliowy. Dodać rozmoczone bułki i wiórki kokosowe. Gotować na małym ogniu około 15 minut, aż zgęstnieje. Ostudzić i utrzeć z kostką masła. Można dodać kieliszek ajerkoniaku.
Składniki:
* MASA NA WIERZCH
* 4 łyżki masła
* 2 łyżki mleka
* 10 dag wiórków kokosowych
* mniej niż pół szklanki cukru
Przepis:
Masło rozpuścić, dodać mleko, wiórki kokosowe i cukier. Kokos przyrumienić na złoty kolor. Gdy wystygnie nałożyć na wierzch. Można polać polewą.
[ Pobierz całość w formacie PDF ]