Śląskie smaki. Tradycyjne przepisy kuchni śląskiej (2011), kuchnia polska regionalna
[ Pobierz całość w formacie PDF ]
Zbiór przepisów
potraw regionalnych
województwa śląskiego
Praca zbiorowa pod redakcją
Hanny Szymanderskiej
Wydanie 1 • Katowice 2011
Zbiór przepisów potraw regionalnych
województwa śląskiego
Wydawca:
Śląska Organizacja Turystyczna
ul. Mickiewicza 29, 40-085 Katowice
tel. 32 207 207 1, fax: 32 207 207 2, e-mail: info@silesia-sot.pl, www.silesia-sot.pl
Strona projektu:
www.slaskiesmaki.pl
Redaktor naczelna:
Hanna Szymanderska
Koordynator projektu:
Barbara Salamon-Szympruch
Autorzy rozdziałów:
Andżelika Bilska, Joanna Półka (Tradycje kulinarne Częstochowy i okolic),
Dobrawa Skonieczna-Gawlik (Tradycje kulinarne Zagłębia Dąbrowskiego), Anna Grabińska-Szczęśniak (Tradycje
kulinarne Górnego Śląska), Renata Karpińska, Wiesław Ambros (Tradycyjna
kuchnia mieszczańska i myśliwska),
Małgorzata Kiereś (Tradycje kulinarne Beskidów i Śląska Cieszyńśkiego).
Przepisy:
Wiesław Ambros (myśliwskie, część zagłębiowskich i częstochowskich), Paweł Antas (częstochowskie
i część zagłębiowskich), Józef Łoskot (górnośląskie), Urząd Gminy w Ornontowicach - wydawnictwo
„Eksperci Śląskich Smaków polecają” (część górnośląskich), Henryka Pilarczyk i Jolanta Sprężak-Wawrzyk
(zagłębiowskie), Starostwo Powiatowe w Bielsku-Białej - wydawnictwa „Przepisy polsko-słowackiej kuchni
regionalnej”, „Kulinarne dziedzictwo regionu pogranicza polsko-słowackiego”, „Przepisy polsko-czeskiej kuchni
regionalnej” oraz Starostwo Powiatowe w Żywcu - wydawnictwo „Przepisy na potrawy regionalne” (kuchnia
góralska) , Urząd Miasta w Cieszynie - wydawnictwo „Tradycje kulinarne Cieszyna” (kuchnia mieszczańska).
Przygotowanie potraw:
Paweł Antas (Częstochowa, Zagłębie), Alina Bańczyk (kuchnia mieszczańska
i góralska), Arkadiusz Gawron i Michał Keil (Górny Śląsk), Damian Krępeć i Artur Zaskórski (kuchnia myśliwska)
Zdjęcia:
HAV VE
Projekt, skład i druk:
Jacek Jankowski, TAURUS Doradztwo i Reklama
Projekt okładki:
Rafał Kupczak, Śląska Organizacja Turystyczna
Wydawnictwo doinansowane ze środków
Polskiej Organizacji Turystycznej
ISBN: 978-83-62001-72-9
Wydanie I, Katowice 2011
Spis treści
Pstrąg smażony
27
Ciulim
28
Czulent
29
Wstęp
6
Kugiel z ziemniaków
30
Marchwiak
30
Tradycje kulinarne
Częstochowy i okolic
Charoset
31
9
Złotopotocki pstrąg
32
Chleb na zakwasie
18
Kluchy połom bite
32
Kawior żydowski
18
Cymes
19
Tradycje kulinarne
Zagłębia Dąbrowskiego
33
Kurzina
20
Polewka z ziemniakami
20
Barszcz biały na przodku króliczym
44
Fifka
21
Karpiele (brukiew) na mleku
44
Grochówka po częstochowsku
22
Zalewajka z białym serem
45
Zupa szczawiowa
23
Żur na grzybach
46
Zalewajka
24
Juszka
46
Żur z ziemniakami na grzybach
25
Czarna polewka
47
Salaputka
26
Parzybroda
48
Garus
26
Fitka
48
[ Pobierz całość w formacie PDF ]