Święconka wielkanocna i zupa chrzanowa, Przepisy
[ Pobierz całość w formacie PDF ]
” Święconka wielkanocna” (składniki na 8 porcji)
Składniki:
… 2 litry serwatki, 15 dag świątecznej wędzonej szynki, 10 dag gotowanego boczku, 15 dag wiejskiej lub pieczonej kiełbasy, kawałek chrzanu (mały), 5 ugotowanych żółtek, łyżka mąki, 2 łyżki chrzanu, 4 jajka na twardo, sól, pieprz, przyprawa do zup w płynie, jarzynka lub vegeta.
Przygotowanie:
1. Boczek, szynkę i kiełbasę pokroić w kostkę. Chrzan obrać. Serwatkę wlać do rondla. Jeżeli jest zbyt kwaśna, dodać trochę przegotowanej wody. Dodać kawałek chrzanu, szynkę, boczek i kiełbasę, gotować 15 minut.
2. Żółtka przetrzeć przez sito, wymieszać z mąką i odrobiną wody. Wlać do wywaru i zagotować mieszając. Przyprawić chrzanem, solą, pieprzem, jarzynką i przyprawą w płynie.
3. Jajka na twardo pokroić na ćwiartki, rozłożyć na talerzach i zalać gorącą zupą. Podawać z ciemnym pieczywem lub grzankami czosnkowymi.
[ Pobierz całość w formacie PDF ]