Łódeczki z ciasta francuskiego z białym serem i kurczakiem, Przepisy
[ Pobierz całość w formacie PDF ]
Łódeczki z ciasta francuskiego z białym serem i kurczakiem.
W lodówce zalegało ciasto francuskie więc po chwili zastanowienia powstały łódeczki z ciasta francuskiego, które ciekawie wyglądają i są kolejnym pomysłem na szybki obiad. Biały ser świetnie sprawdził się do zapiekania.
Składniki:
· 2 filety z kurczaka
· 200 g sera białego
· 1 mała papryka czerwona
· 1 cebula
· 2 ząbki czosnku
· 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
· sól, pieprz
· ostra papryka, zioła prowansalskie
· łyżka oleju
· 1 opakowanie ciasta francuskiego
Przygotowanie:
Filety oczyszczamy i kroimy na małą kostkę, przyprawiamy solą, pieprzem oraz ostrą papryką, a następnie podsmażamy na rozgrzanym oleju przez chwilkę. Dokładamy paprykę pokrojoną w kostkę, cebule posiekaną w piórka i czosnek przeciśnięty przez praskę, zmniejszamy ogień i smażymy jeszcze 5-10 minut. Odkładamy do ostygnięcia.
W garnku kruszymy biały ser, dodajemy natkę pietruszki, podsmażone na patelni składniki, doprawiamy solą, pieprzem i ziołami.
Ciasto francuskie kroimy na 8 prostokątów, układamy na blaszce pokrytej papierem do pieczenia, sklejamy dokładnie krótsze końce każdego kawałka ciasta z obu stron i napełniamy farszem.
Pieczemy w 200 stopniach przez około 15 minut.
Smacznego!