Łódeczki z ciasta francuskiego z białym serem i kurczakiem, Przepisy

[ Pobierz całość w formacie PDF ]

Łódeczki z ciasta francuskiego z białym serem i kurczakiem.

 W lodówce zalegało ciasto francuskie więc po chwili zastanowienia powstały łódeczki z ciasta francuskiego, które ciekawie wyglądają i są kolejnym pomysłem na szybki obiad. Biały ser świetnie sprawdził się do zapiekania.

Składniki:

·          2 filety z kurczaka

·          200 g sera białego

·          1 mała papryka czerwona

·          1 cebula

·          2 ząbki czosnku  

·         2 łyżki posiekanej natki pietruszki 

·         sól, pieprz 

·         ostra papryka, zioła prowansalskie  

·         łyżka oleju  

·         1 opakowanie ciasta francuskiego

 Przygotowanie:

Filety oczyszczamy i kroimy na małą kostkę, przyprawiamy solą, pieprzem oraz ostrą papryką, a następnie podsmażamy na rozgrzanym oleju przez chwilkę. Dokładamy paprykę pokrojoną w kostkę, cebule posiekaną w piórka i czosnek przeciśnięty przez praskę, zmniejszamy ogień i smażymy jeszcze 5-10 minut. Odkładamy do ostygnięcia. 

W garnku kruszymy biały ser, dodajemy natkę pietruszki, podsmażone na patelni składniki, doprawiamy solą, pieprzem i ziołami. 

Ciasto francuskie kroimy na 8 prostokątów, układamy na blaszce pokrytej papierem do pieczenia, sklejamy dokładnie krótsze końce każdego kawałka ciasta z obu stron i napełniamy farszem.

Pieczemy w 200 stopniach przez około 15 minut.

Smacznego!

[ Pobierz całość w formacie PDF ]
  • zanotowane.pl
  • doc.pisz.pl
  • pdf.pisz.pl
  • katek.htw.pl