Śniadania przepisy baza, A Przepisy kulinarne 1

[ Pobierz całość w formacie PDF ]

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Warsztaty gotowania wg Pięciu Przemian

 

Śniadania

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Przepisy

 

 

 

 

ŚNIADANIA

 

Kasza jaglana z musem jabłkowym i płatkami migdałów

 

Polenta z morelami suszonymi na słońcu i migdałami

 

Ryż brązowy zapiekany z jabłkami

 

Owsianka z gruszkami i daktylami

 

Śniadaniowa zupa miso

 

Kasza z warzywami

 

 

 

 

 

 

Przepisy dla 3-4 osób

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kasza jaglana z musem jabłkowym i płatkami migdałów

 

Z  1 szklankę kaszy uprażyć w garnku ( po uprażeniu przechodzi do elementu Ognia)

     zalać wrzątkiem, odlać

O  zalać 2 szklankami wrzątku

 

gotować na małym ogniu ok. 15 minut. W trakcie gotowania nie mieszać. Prażenie i nie mieszanie w trakcie gotowania pozwalają ugotować kaszę na sypko.

 

O  zagotować ok. pół filiżanki wody

Z  dodać 2-3 pokrojone jabłka, garść rodzynek, posypać cynamonem

 

dusić pod przykryciem do rozgotowania, ok. 10 min

 

w międzyczasie podprażyć na suchej patelni płatki migdałów ( mogą być też pestki słonecznika, dyni, orzechy włoskie – co kto woli )

 

Nałożyć do miseczek kaszę, polać musem jabłkowym i posypać podprażonymi migdałami.

 

 

 

Uwagi:

 

Można ugotować więcej kaszy i przechowywać w lodówce 2-3 dni.

 

Można przygotować większą ilość musu do słoików.

Wówczas przygotowanie śniadania rano zajmie niewiele czasu.

 

Mus można przygotować również z innych sezonowych owoców: gruszek, śliwek, brzoskwiń lub mieszanych. Można też użyć zamiast rodzynek: daktyli, moreli suszonych, śliwek.

 

Można też gotować kaszę od razu razem z owocami i pestkami, wówczas trzeba dodać więcej wody ok. 3 razy więcej niż kaszy

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Polenta z morelami suszonymi na słońcu i migdałami

 

Namoczyć na noc dużą garść moreli suszonych na słońcu w małej ilości wody

 

O  zagotować 3 szklanki wody

 

Z dodać 1 szklankę kaszki kukurydzianej ( żeby nie tworzyły sie grudki można mieszać trzepaczką do jajek)

 

    dodać zmiksowane lub drobno pokrojone morele wraz z płynem  z moczenia

 

    szczyptę cynamonu

 

M plasterek imbiru

 

W szczyptę soli

 

D kilka kropli cytryny

 

gotować na małym ogniu ok. 15 minut

 

Można posypać prażonymi płatkami migdałów i polać odrobiną syropu klonowego.

 

Jeśli dodamy trochę mniej wody do gotowania polenty to możemy część przełożyć do płaskiej formy do zapiekania i odgrzać potem w piekarniku na deser lub kolację

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ryż brązowy zapiekany z jabłkami

 

 

Poprzedniego dnia gotujemy 1szklankę brązowego ryżu w 2 szklankach wody ( ok. 50 minut)

 

O na gorącą patelnię wlewamy łyżkę gorącej wody

Z łyżkę oliwy i pokrojone w większe kawałki sezonowe owoce ( śliwki, gruszki, jabłka, brzoskwinie, morele)

posypujemy cynamonem i podprażamy krótko pod przykryciem

 

w międzyczasie natłuszczamy formę do zapiekania masłem lub oliwą

 

nakładamy warstwę ugotowanego ryżu

 

posypujemy cynamonem i rodzynkami ( dobrze jest wcześniej namoczyć )

 

wykładamy podprażone owoce

 

nakładamy kolejną warstwę ryżu i

polewamy kilkoma łyżkami ciepłej wody z rozpuszczonym miodem lub słodem

 

układamy wiórki masła

 

można posypać płatkami migdałów lub pokruszonymi orzechami włoskimi

 

zapiekamy ok. 20 minut w temp. ok. 150 C

 

Uwaga!

Można też latem nie podprażać owoców tylko użyć świeżych.

Taki zapieczony ryż można polać niewielką ilością jogurtu jeśli ktoś bardzo tęskni za nabiałem.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Owsianka z gruszkami i daktylami

 

Podprażamy 1 szklankę płatków owsianych (lub pół na pół z jęczmiennymi)na suchej patelni

 

O  zagotować 3 szklanki wody

     dodać podprażone płatki ( jeśli nie prażymy płatków dodajemy je w przemianie metalu)

 

Z  dodać garść pokrojonych daktyli

     1-2 pokrojone gruszki ze skórką

      trochę migdałów ze skórką, pokrojonych lub w płatkach

      2 łyżki wiórek kokosowych

      szczyptę cynamonu

      łyżeczkę sklarowanego masła ( lub świeżego masła po ugotowaniu )

 

M  dodać 1 plasterek imbiru

 

W  szczyptę soli morskiej

 

D   kilka kropel cytryny

 

O szczypta kurkumy

 

gotować na małym ogniu od 10 - 20 minut w zależności od tego, jaką konsystencję lubimy.

Mieszać od czasu do czasu.

 

Po ugotowaniu można dodać łyżkę masła ( Z )

 

 

Uwaga:

 

-         można też dodać zamiast gruszek pokrojone jabłka lub starte jabłka dopiero pod koniec gotowania. Jeśli są kwaśne to dodajemy je w przemianie drzewa. Latem dodajemy świeże owoce.

-         można dodać rodzynki lub inne suszone owoce zamiast daktyli

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Śniadaniowa zupa miso

 

 

w zimnej wodzie namoczyć mały kawałek glonu wakame

O   zagotować  wodę – ok. 1 l

 

Z   dodać pokrojone: 2 marchwie

 

M dodać pokrojoną białą rzodkiew, por, 2 kulki ziela angielskiego, mały listek laurowy

 

W dodać glon

 

D kilka kropli cytryny

 

O odrobina gorącej wody

 

gotować 10 do 20 minut ( uważam, że w zupie śniadaniowej warzywa ugotowane na miękko lepiej smakują, ale to sprawa indywidualnych preferencji )

 

Z ugotowane zboże lub strączkowe ( zupa będzie bardziej pożywna)

 

M tymianek

 

W 4 łyżeczki miso jęczmiennego lub ryżowego rozmieszanego w małej ilości zupy

     wlać miso do garnka i przerwać gotowanie, pozostawić 2-3 minuty

    

!!!  miso nie powinno się gotować za względu na zawartość żywych enzymów

 

na talerzach posypać natką lub szczypiorkiem. Można też dodać po łyżeczce oleju lnianego lub dobrej oliwy.

 

Używamy dowolnych kombinacji warzyw korzeniowych, pora, cebuli, kapusty, dyni.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kasza z marchewką i białą rzodkwią/ kalarepką/ selerem/ dynią zamiennie

 

Ugotować kaszę gryczaną – z wodą 1:1,5,

kaszę jaglaną lub jęczmienną w proporcji 1:2, a pęczak 1:3

 

O na rozgrzaną patelnię dodać łyżkę wody

Z dodać łyżkę oliwy

   3 pokrojone w kostkę marchewki

M pokrojoną w kostkę białą rzodkiew, szczyptę pieprzu

podsmażyć mieszając

W posolić, dodać trochę zimnej wody i dusić pod przykryciem na małym ogniu

D kilka kropli cytryny

O szczypta kurkumy lub inna przyprawa z przemiany ognia

Z łyżeczka masła

M tymianek na koniec

 

Na talerzu posypujemy zieleniną i np.: rozgniecionym w moździerzu czarnym sezamem albo płatkami migdałów, orzechami lub innymi pestkami.

 

 

...

[ Pobierz całość w formacie PDF ]
  • zanotowane.pl
  • doc.pisz.pl
  • pdf.pisz.pl
  • katek.htw.pl