Żywność4, Ekonomika
[ Pobierz całość w formacie PDF ]
Ekonomika wykład 12 maj 2009
Dochody w gospodarce żywnościowej
Wypracowanie dochodu to główny cel działalności produkcyjnej i usługowej.
Wielkość, wydajność i wartość produkcji to wyniki produkcyjne w gospodarce żywnościowej, natomiast osiągane dochody to wyniki ekonomiczne.
Wynik ekonomiczny to: wartość produkcji- koszty = dochód lub strata.
Dochód w rolnictwie i przetwórstwie spożywczym to nadwyżka wartości produkcji nad kosztami poniesionymi na jej wytworzenie.
Ze względu na trudności obliczaniu kosztów produkcji w gospodarce żywnościowej możemy obliczać kilka kategorii dochodów w zależności od zakresu ujęcia kosztów oblicza się kilka kategorii dochodów.
Produkcja czysta (dochód globalny)- w rolnictwie i przetwórstwie spożywczym to nadwyżka wartości produkcji nad kosztami nakładów materialnych poniesionych na jej wytworzenie. Obliczamy produkcje czystą brutto i netto ze względu na utrudnienia związane z kosztami amortyzacji PCb= Pg- Km Produkcja czysta brutto= produkt globalny- koszty materiałów Produkcja czysta netto= Pg- (Km+Ka)
Produkcja czysta służy do porównywania wyników ekonomicznych wszystkich jednostek produkcyjnych w obszarze rolnictwa i przetwórstwa spożywczego. Służy również do obliczania wyników makro dla całego rolnictwa i przetwórstwa spożywczego.
Dochód czysty- w rolnictwie i przetwórstwie spożywczym to nadwyżka wartości produkcji nad kosztami nakładów poniesionych na jej wytworzenie. Dochód czysty= produkt globalny- koszty materiałowe- koszty amortyzacji- koszty osobowe Dc= Pg- (Km+Ka+Kl)
Dochód czysty służy do oceny efektywności ekonomicznej gospodarowania zasobami.
Zysk całkowity- w rolnictwie i przetwórstwie spożywczym to nadwyżka wartości produkcji
kosztami całkowitymi poniesionymi na jej wytworzenie.
Zc= Pg-(Km+Ka+Kl+KM)KM- koszty majątkoweZysk całkowity to najbardziej dokładna kategoria dochodowa. Nie możemy tej kategorii obliczyć w gospodarstwach rodzinnych
Dla gospodarstw rodzinnych obliczamy dochód rolniczy (nadwyżka wartości produkcji nad kosztami nakładów środków materialnych i wydatkami pieniężnymi)
Ze względu na trudności obliczania kosztów amortyzacji obliczamy dochód rolniczy brutto i netto
W gospodarstwach rodzinnych wydatki pieniężne obejmują koszty majątkowe i ubezpieczenia społeczne- składki Krus, mogą je stanowić również koszty pracy najemnej, jeśli taka występuje.
Dochód rolniczy brutto
DRb= Pg- (Km + Sf + Pn)
Sf- Świadczenia finansowe obejmują koszty majątkowe oraz składki Krus
Pn- praca najemna
Dochód rolniczy netto
Do kosztów nakładów materialnych dodawany jest również koszt amortyzacji.
Dochód rolniczy netto to najbardziej oczyszczona z kosztów kategoria dochodowa dla gospodarstw rodzinnych, ujmuje wszystkie koszty ponoszone.
Dochód rolniczy stanowi opłatę za pracę rolnika
Do obliczania dochodów z poszczególnych działalności stosuje się przede wszystkim:
-zysk brutto
-nadwyżkę bezpośrednią
Zysk brutto w rolnictwie i przetwórstwie spożywczym to nadwyżka wartości produkcji poszczególnych produktów nad kosztami bezpośrednimi poniesionymi na jej wytworzenie. W kosztach bezpośrednich ujmuje się koszty bezpośrednio związane z działalnością będą to koszty materiałowe, koszty pracy, koszty amortyzacji, podatki itp.
Zb= P- Kbezp.
Â
Zysk całkowity
Zc= P- Kbezpośrednie- Kpośrednie
Â
Nadwyżka bezpośrednia – w rolnictwie to nadwyżka wartości produkcji poszczególnych produktów w przeliczeniu na 1ha, na 1 szt., na 100kg żywca, nad kosztami bezpośrednimi poniesionymi na jej wytworzenie.
Nadwyżka bezpośrednia to wskaźnik bezpośredni do porównywania efektów ekonomicznych z poszczególnych działalności.
Nbezp. = P- Kbezp./1ha, 1 szt, 100kg
Drb= P- (Kbezp. + Kpośrednie rzeczywiste)/1ha, 1 szt, 100kg
Drn= P- (Kbezp. + Kpośrednie rzeczywiste i szcunkowe)/1ha, 1 szt, 100kg
Â
Â
... [ Pobierz całość w formacie PDF ]