żarło,
[ Pobierz całość w formacie PDF ]
http://wegedzieciak.pl/viewtopic.php?t=35&postdays=0&postorder=asc&start=25&sid=2ffec202d9a361f14b533dd9ec747fc0
Dot.: Co dołączyć do jadłospisu aby poprawić stan włosów:
Od dzisiaj zaczynam jesć siemie lniane
Chociaz od jakiegos juz czasu jem olej lniany z białym serem i bananem(po zmiksowaniu smakuje jak zwykły jogurt) codziennie,więc moze to wystarczy....
Polecam serek wiejeski z tunczykiem i cebulka, rybi tluszcz jest switny na odchudzanie.POzdrawiam
mozesz kupic termos w ksztalcie kubka (najwygodnieszy) i zabrac ze soba porcje ulubionej zupy
jesli jestes posiadaczka wspomnianego wyzej termosu, mozesz tez zabrac ze soba ciepla porcje ryzu z jablkiem i cynamonem, kaszke manna, czy inny deser ktory nie wymaga duzo zachodu przy produkcji a ktory chetnie zjesz w przerwie zajec
fajnym pomysłem jest kanapka z 2 liści kapusty pekińskiej (NALEŚNIK! ;]) a między nimi plaster pomidora, ogórka i sera
4. RYBY RYBY I JESZCZE RAZ RYBY, nie lubie ryb ale ostatnio odkrylam łososia w panierce w kostkach (na wage sie kupuje ok 14 zl/kg) to jest po prostu cos przepysznego!!!oczywiscie na patelni przypiekamy
5. mleko zsiadle firmy krasnystaw (takie z żółta zakretka w bialej butelce)-najlepsze!
cos mi sie przypomnialo!! ale to "potrawa" tylko i wylacznie na sniadanko bo czuje sie po niej jak chodzaca bombka kasza manana z jablkiem i serkiem homo
Utarta marchew,seler,por pokrojony w pol plasterki lub jedna cebulka w kostke,papryka moze byc swierzy strak albo i konserwowa,wszystko teraz zalezy od fasoli jeslli jest to fasola do gotowania to ja gotuje do miekkosci a jesli to puszkowa to najpierw dusze warzywka w niewielkiej ilosci wody z dodatkiem przypraw,wegeta,pieprz,pa pryka wedle uznania ja uwielbiam zioola wiec ich nie zalujepodkoniec mieszamy to z koncentratem pomidorowym rowniez wedle uznania
omlet z 2 jajek cynamonu i jablka pysznee
ubijasz 2 bialka na sztywna piane, doddajesz zoltka, troche proszku do pieczenia, prokrojone jablko, cynamon i dalej miksujesz a potem wrzucasz na patelnie i pieczesz powoli
- brązowy ryż lub makaron razowy z sosem truskawkowym (twaróg, mleko, truskawki zmiksowane)
starta marchewke polana jak najmniejsza ilosci vinegrette. Pycha!!!
A ja bezczelnie podkradłam czyjś pomysł na obiad - z 'ile dziś zjadłam' Nie pamiętam już dokładnie kto pisał o tym ostatnio Czyżbyś Ty Nefre ? Tak czy inaczej kupiłam dzisiaj Frosty "Kurczaka po indonezyjsku"
Kupujemy makaron lubelli be fit (żytni) i do tego sos podravka w kartoniku (krojone pomidory z bazylią). Gotujemy makaron, najlepiej al dente i podgrzewamy sosik. Całość polewamy sosem. Jeżeli ktoś lubi można dodać mięsa lub doprawić. Ten sos jest świetny Kartonik ma 390g, a w 100 gramach ma on tylko 26 kcal I do tego jaki pyszny
Na łyżeczce oleju podsmażamy pomidora i cebulę (ja daję w równych proporcjach), przyprawiamy, podlewamy wodą, dusimy i takie 'coś' przekładamy na gorący makaron.
JJJ zielona miska + budyń owocowy / galaretka + wieśniak + owoc = PAPU JJJ
Zmiksować 150 g świeżych truskawek, dodać jeden jogurt naturalny oraz łyżeczkę żelatyny, ew. słodzik i do lodówki
2 białka + 1 zółtko + twaróg lub wieśniak, rozbełtałam to wszystko ale czasu żeby to jako omlet zrobić nie było, więc walnęłam to do kuchenki mikrofalowej, posypałam jeszcze cynamonem
- „kanapka” z liści sałaty, twarogu, kurczaka, ogorka, pomidora etc, zapakowana w rulon i maczana w jogurcie nat -
na omleta: 1 nektarynka, ananas z puszki ( lub coś innego), 50g joggurtu naturalnego + syrop lub jogurcik owocowy
dzisiaj zrobiłam sobie twaróg na słodko,oczywiscie do sera dałam jogurt naturalny 2łyzki miodu (heh na redukcji jestem ale tak mnie cos bierze ostatnio na słodkie ze musiałam)wkroiłam brzoskwinke i tak troche podgrzałam zeby było cieplutkie dodałam do tego jeszcze troche wisni iodrobine soku z nich,ale było dobre mniam
Pieczony Banan 157kcal
średniej wielkości banan upieczony w foli (200g), z łyżeczką miodu (5g), pieczemy jakies 10 - 15min w temp 180 stopni /// przepołowiony, połówki posmarowane miodem i posypane skrojonymi orzechami i posypką
Do woka( patelni, rondla) wlewam łyżkę oliwy, wrzucam warzywa mrożone (wczesniej najlepiej sparzyć je wrzatkiem-będzie szybciej), jak się odrobinkę podsmażą to dolewam wody trochę żeby się dusiły, dodaję zioła (im więcej tym lepiej- oregano, bazylia, lubczyk, tymianek....) sól i pieprz i gdy już są miękkie to dodaję trochę wcześniej przygotowanej kaszy kuskus.
ak nie dasz tłuszczu to babeczki się przypalą w metalowych foremkach, ale nie musisz go dodawać wystarczy, że je wyłożysz tzn. wyścielisz papierem do pieczenia np. Jan Niezbędny czy coś w tym stylu i finito
Dziewczyny próbowałyscie kawy rozpuszczalnej z mlekiem i jakimis przyprawami? Ja pilam dzis i wczoraj z gozdziakmi i cynamonem Rozgrzewa, nawet dobre. Myslalam zeby zrobic z lyzeczka plaskiego kakao /// ~~ Polecam do kawy szczyptę (ale naprawdę szczyptę!) kardamonu i cynamon. Mleko do zabielenia najlepiej podgrzane, gorące.
Bambus smakuje nijak, kalorii ma niewiele, występuje w puszkach, cenią go w okolicach trzech złotych, przypomina długie białe robaki i strasznie fajnie chrupie
Bardzo lubię duszone warzywa z dodatkiem bambusa właśnie ze względu na jego chrupkość Można go też dorzucić do chińszczyzny, ryżu, surówki, różnych potraw z drobiu.
MIESNE
Piersi z kurczaka a la paprykarz
· 1 spora cebula
· 2 łyżki czerwonej papryki w proszku (węgierskiej!)
· piersi kurczaka na 4 osoby
· 1/2 szklanki bulionu z kury (z kostki)
· trochę białego wytrawnego wina (jeśli jest)
· 1/4-1/3 szklanki śmietanki 30 proc.
· dobry olej
Drobno posiekać cebulę i zeszklić na dużej patelni na małym ogniu 10-15 min, aż będzie bardzo miękka, ale nie brązowa. Dodać paprykę, dusić 2-3 minuty. Piersi rozciąć na filety, lekko zbić między dwiema warstwami folii plastikowej (można użyć torebek). Zwiększyć gaz, podsmażać filety 2-3 min z każdej strony. Kłaść partiami, żeby miały dość miejsca na patelni. Usmażone odkładać na talerz. Do patelni wlać kieliszek wina (doda smaku) i rosół. Gotować 2-3 min, zeskrobując cebulę i sos z patelni. Dolać śmietankę, pogotować 2-3 min, aż sos lekko zgęstnieje. Włożyć filety i wszystko podgrzać. Podawać z ryżem lub kładzionymi kluseczkami.
~~ Bardzo smaczne ale jest jeszcze lepsze jesli sie wkori pod koniec duszenia
sporego pomidora,
Zamiast piersi smaczniejsze sa uda , ale komu by sie chcialo je potem
oblupywac z mieska...
Piersi z kurczaka w curry
2 piersi z kurczaka
szklanka jogurtu
nieduży por
2 łyżki oliwy
2 płaskie łyżeczki łagodnej curry
piersi pokroić w sporą kostkę, posolić, oprószyć pieprzem, przełożyć do miseczki, zalać jogurtem wymieszanym z curry,
odstawić do lodówki na 2 godziny.
Białą część pora pokroić w plasterki, dodać koncetrat, podsmażyć na oliwie
Kurczaka razem z jogurtem połączyć z "pomidorowym" porem dusić ok. 10 min. na małym ogniu.
Dodać pokrojoną zieloną część pora i gotować jeszcze 5 minut.
Zupa jarzynowa z indykiem
· 1 marchewka
· 1 ziemniaczek
· 1 pietruszka
· kawalek kabaczka wielkosci ziemniaka
· 1 lyzeczka masła
· kawalek piersi z indyka (wielkosci jajka)
wszystkie warzywa pokrój w kostkę, zalej wodą, dodaj masło i ugotuj do miękkości. W osobnym garnuszku ugotuj indyka. Gdy będzie miękki wyciągnij i zmiksuj razem z warzywami i wodą w której gotowały się warzywa.Zupę można podawać również bez indyka lub z zółtkiem jajka mrożona chińszczyzna (im ostrzejsza, tym lepsza!) (ok. 3-4zł)
Z chińszczyzną:
- mrożona chińszczyna
- pierś z kurczaka
- sól, pieprz, jakaś inna OSTRA przyprawa (ja użyłem tsatsiki i ostrej papryki w proszku)
- ryż
- może być papryka chili
Lekka sałatka:
-sporo ryzu,
-krojony ananas,
-kukurydza
-kostki kurczaka
- majonez
Kurczak z brokułami:
Obgotować chwilę różyczki brokułów na lekko osolonym wrzątku,
zalać sosem:
a) 1/2 szklanki jogurtu 0% wymieszanego z
1/4 szklanki drobno startego sera żółtego light
posiekanym małym ząbkiem czosnku
odrobiną bazylii i oregano; podawać z makaronem spaghetti
b) zamiast sera i czosnku 1/4 szklanki płatków migdałowych, doprawić pieprzem i
ziołami - z piersią kurczaka
Sałatka z fasolą i kurczakiem:
Składniki (dla 4 osób):
piersi z kurczaka, 4 sztuki
czosnek, 4 ząbki
puszka kukurydzy
puszka czerwonej fasoli
2 puszki pomidorów w zalewie
ryż, dwa woreczki
przyprawy: do kurczaka, czerwona papryka, sól, pieprz i co tam jeszcze wpadnie pod rękę, byle ostro
Wykonanie: do gara i gotować ;]
Gołąbki w wersji light:
Zamiast jakiegoś tłustego mięsa uzyła pierś z kurczaka, brązowy ryż i trochę soli morskiej. Wrzuciła je w kapustę i ugotowała na parze. Wyszły pyszne :-P
Sos dorobiłam już sama.
Na patelnie wrzuciłam pomidora, czosnek, cebulę, poczekałam aż się zrobi "papka", dodałam trochę koncentratu, ketchupu i ziołą (oregano, bazylię itp).
Omlet z szynką z indyka
165kcal, 23g białka
Składniki: 3 białka jajek, łyżka wody mineralnej, 2 łyżki posiekanego szczypiorku, pieprz, 3 cienkie plastry szynki z indyka*, łyżka płatków migdałowych, świeże zioła: natka, tymianek lub bazylia.
* zamiast szynki możesz użyć także piersi z kurczaka, odrobiny łososia albo tuńczyka.
Przygotowanie: Wymieszaj białko z wodą, szczypiorkiem oraz szczyptą pieprzu i pokrojąną w plasterki szynką. Rozgrzej patelnię wlej
mieszankę, zmnejsz ogień i pozostaw omlet, by się ściął. Na koniec posyp go płatkami i udekoruj ziołami.
RULONIKI a’la kanapka
Skadniki:
- salata
- chuda wedlina lub zolty ser o zmniejszonej zawartosci tluszczu
- chudy twarog
- jogurt naturalny bez cukru
- ogorek
- szczypiorek
- jajka
- sol i pieprz do smaku
Najpierw przygotowujemy paste twarogowa - kostke twarogu rozdrabniamy, dodajemy 3 drobno pokrojone jajka, ogorka i szczypiorek, a nastepnie zalewamy calym opakowaniem (lub 1/2) jogurtu naturalnego i doprawiamy.
Umyte liscie salaty rozkladamy na talerzu. Na kazdym umieszczamy plasterek wedliny lub zoltego sera i dodajemy duza lyzke pasty twarogowej. Zwijamy w rulonik lub jemy jako kanapke.
Kolteciki mielone z indyka:
Przepis na 12 średnich kotlecików:
mięso mielone z indyka 800 g(ok. 128 x 8 = ok. 1023 kcal)
ogórek konserwowy 3 szt(ok. 15 kcal x 3 = 45 kcal)
marchewka 200 gram (ok. 24 kcal x 2 = 48 kcal)
groszek 100 gram ( 94 kcal )
masło roślinne, np. DELMA do kanapek 1 łyżka (ok. 40 kcal)
przyprawy (ziarenka smaku, pieprz,oregano,zioła prowansalskie)
1. Ugotować marchewkę i groszek ( pokrojone w kosteczki )
2. Pokroić na kostki ogórki konserwowe
3. Do mięsa mielonego dodać ugotowaną marchewkę z groszkiem , pokrojone ogórki konserwowe , przyprawy i dobrze całość wymieszać .
4. Z wymieszanego mięsa formujemy kotleciki (na grubość ok. 2,5 cm) i posypujemy je oregano
5. Rozgrzewamy patelnię z 1 łyżką DELMY
6. Wkładamy na rozgrzaną patelnię kotleciki (na mały ogień )
7. Po ok. 4 minutach na patelnię dolewamy ok. 1/3 szklanki wody i niech się nam to dusi.
Kotlety smażymy - dusimy po obu stronach. Gdy woda wyparuje to
dolewmy nowej aż nam się usmażą.
SMACZNEGO
Kaloryczność 1 kotleta ok. 105 kca
RYBA
Ryba gotowana w warzywach:
Składniki
60 dag ryby (karp, lin lub pstrąg)
30 dag warzyw mieszanych (marchew, pietruszka, seler, por)
1 szklanka octu
listek laurowy
ziele angielskie
sól
Opis przygotowania
Rybę umyć (lina sparzyć wrzącą wodą), oczyścić z łusek, sprawić, umyć pod bierzącą wodą. Warzywa umyć, oczyścić, opłukać, pokrajać, włożyć do naczynia do gotowania ryb z wrzącą osoloną wodą. Gotować pod przykryciem przez ok 15 minut (warzywa powinny zmięknąć). Wówczas dodać ocet, ziele angielskie i listek laurowy. Gdy zakwaszony wywar zawrze, włozyć rybę. Gotować na małym ogniu pstrąga 15 minut a pozostałe ryby ok 40 minut. Ugotowaną rybę wyjąć z wywaru, ułożyć na ogrzanym półmisku, obłożyć ozdobnie pokrajanymi ugotowanymi warzywami i ziemniakami z wody. Podawać z dodatkiem surówki z czerwonej kapusty lub cykorii.
Z tuńczykiem:
- sloiczek mieszanki 3 warzyw(groszek,kukurydza, marchewka) z Pudliszek,albo jesli znajde np mieszanke mexykanska(te same warzywka ale paleta sie tam jeszcze fasolka)- oczywiscie osaczone z tej zalewy w ktorej plywaja
- sosik z jogurtu zmieszanego z majonezem (light czy nielight to juz kwestia gustow ) i ziol dowolnych
- tuńczyka w sosie własnym podsmażonym z cebulka i dodatkiem koncentratu pomidorowego, na teflonie oczywiście
- tą wodę z puszki z tuńczykiem odlewasz na patelnie teflonową, lub do jakiegoś garnuszka, dodajesz do tego pokrojone pomidorki, paprykę, cebulkę (co tylko jeszcze chcesz) dusisz na małym ogniu do powstania czegoś w rodzaju leczo, na sam koniec wrzucasz tuńczyka z puszki, mieszasz i gotowe smaczny, dietetyczny obiadek, dobrze smakuje np. z brązowym ryżem
- Tuńczyk z puszki (najlepiej z zalewie własnej) + puszka kukurydzy + kilka ogórków kiszonych (najlepiej domowych, ale nie każdy kisi ) + łyżka majonezu
- pasta z sera bialego i tunczyka mozna dodac cebulke i ogórka kiszonego, pycha
- - puszka tuńczyka w sosie własnym, 200 gr białego chudego sera, 2 pomidory, 2 ogórki kiszone, sól, pieprz
Biały ser kroimy w kostkę, niezbyt dokładnie bo i tak si...
[ Pobierz całość w formacie PDF ]