żeberka różnie, kuchnia

[ Pobierz całość w formacie PDF ]

ŻEBERKA W SOSIE

Składniki

·         cebula duża - 1 szt

·         czosnek - 1 główka

·         kostka rosołowa wołowa - 1 kostka

·         mąka (najlepiej szymanowska bądź tortowa) - 3 szczypty

·         olej roślinny - 3 łyżki

·         paparyka czerwona - 0,5 kawałków

·         pieprz czarny - 1 łyżeczka

·         przecier pomidorowy - 3 łyżki stołowe

·         sól - 1 łyżeczka

·         śmietana kwaśna - 2 łyżki stołowe

·         tymianek suszony - 1 szczypta

·         ziele angielskie - 2 ziarenka

·         żeberka wieprzowe - 6 kawałków

Sposób przygotowania

Żeberka umyć osuszyć ( najlepiej gdy jest to 6 kawałków mniej więcej na długość dwóch kostek, do 3 kostek), przyprawić solą i pieprzem, natrzeć startym czosnkiem ( z połowy główki) i odstawić na pól godziny. resztę czosnku, całą cebulę i paprykę pokroić na kawałki i przesmażyć na oleju ( najpierw cebulę do tego dodać paprykę na końcu czosnek)- następnie obtoczyć żeberka w mące, wrzucić do smażonych warzyw i trzymać na patelni aż się zrumienią. Zalać wszystko niecałą szklanką wody, dodać kostkę rosołową i ziele angielskie- dusić na wolnym ogniu pod przykryciem. kiedy mięsko będzie miękkie dodajemy przecier pomidorowy, jeszcze doprawiamy po swojemu do smaku ( może być trochę octu balsamicznego na przykład, wzbogaca smak) a po zestawieniu z ognia...dokładamy śmietanę. mieszamy wszystko, posypujemy tymiankiem i mamy pyszny obiad.

 

 

 

Żeberka w miodzie

 

Składniki

·         1 kg żeberek

·         marynata

·         3 łyżki ketchupu

·         2 łyżki miodu

·         pol szklanki oliwy

·         2 ząbki czosnku

Sposób przygotowania

Wszystkie składniki ze sobą mieszamy ze sobą, czosnek przeciskamy przez praskę

Żeberka smarujemy dokładnie marynatą i zostawiamy w lodowce na 2- 3 godziny.

Następnie wkładamy je do rękawa foliowego i do piekarnika na 40 minut na 180 stopni

Podawać z ziemniaczkami pieczonymi i kiszoną gotowaną kapustą

 

 

 

Skwierczące żeberka

 

Składniki

·         8 suszonych grzybów

·         2 dymki

·         1 zielona papryka

·         1 czerwone chili

·         500 g żeberek wieprzowych

·         olej do smażenia

·         1/2 łyżeczki soli

·         1/2 łyżeczki cukru

·         1 łyżeczka ciemnego sosu sojowego

·         1/3 szkl wody

·         Marynata:

·         1/2 łyżeczki soli

·         1/2 łyżeczki wytrawnej sherry

·         1 łyżka jasnego sosu sojowego

·         2 łyżeczki mąki kukurydzianej

·         Sos:

·         1/2 łyżeczki mąki kukurydzianej

·         kilka kropli oleju sezamowego

·         czarny pieprz

·         1,5 łyżki sosu rybnego

·         mięta do przybrania

 

Sposób przygotowania

 

Grzyby moczyć 40 minut w gorącej wodzie. Usunąć ogonki. Dymkę pokroić w kawałki wilkości 3,5 cm. paprykę i chili pokroić na kawałki. Wymieszać skłądniki marynaty. Żeberka pokroić na mniejsze kawałki i zalać marynatą. Odstawić na 30 minut. Smażyć w głębokim oleju na brązowo. Zdjąć z ognia. Na patelni podsmażyć dymke i grzyby. Dodać żeberka z 1/2 łyżeczki soli, cukrem, ciemnym sosem sojowym wodą. Dodać paprykę, chili i połączone składniki sosu. Smażyć ciągle mieszając aż papryka trochę zmięknie. Podawać na podgrzanym metalowym półmisku tak, żeby mięso skwierczało.

 

 

 

Pieczone żeberka

 

Składniki

1 kg żeberek wieprzowych,
3 zÄ…bki czosnku,
1 łyżka miodu,
1/2 łyżeczki pieprzu,
1/2 przyprawy chińskiej - 5 smaków ( można ją zastąpić mieszanką zmielonego imbiru, cynamonu i odrobiny anyżku),
1 łyżka oleju sojowego,
3 łyżki sosu sojowego,
sól.

 

Sposób przygotowania

 

Żeberka umyć, osączyć i porozdzielać na porcje. Czosnek obrać, zmiażdżyć, utrzeć z solą, pieprzem, miodem, olejem przyprawą chińską i sosem sojowym. Otrzymaną mieszaniną natrzeć żeberka. Następnie ułożyć je w żaroodpornym naczyniu, wlać 1/2 szklanki wody i wstawić do piekarnika nagrzanego do temp.190-200 st.C, piec 30 min, następnie odwrócić je na drugą stronę i piec kolejne 30 min. Podczas pieczenia polewać co 10 min wytworzonym sosem. Podawać gorące, polane kwaśnym sosem, np. śliwkowym, z ryżem na sypko.

 

[ Pobierz całość w formacie PDF ]
  • zanotowane.pl
  • doc.pisz.pl
  • pdf.pisz.pl
  • katek.htw.pl