żeberka różnie, kuchnia
[ Pobierz całość w formacie PDF ]
ŻEBERKA W SOSIE
Składniki
·        cebula duża - 1 szt
·        czosnek - 1 główka
·        kostka rosołowa wołowa - 1 kostka
·        mąka (najlepiej szymanowska bądź tortowa) - 3 szczypty
·        olej roślinny - 3 łyżki
·        paparyka czerwona - 0,5 kawałków
·        pieprz czarny - 1 łyżeczka
·        przecier pomidorowy - 3 łyżki stołowe
·        sól - 1 łyżeczka
·        śmietana kwaśna - 2 łyżki stołowe
·        tymianek suszony - 1 szczypta
·        ziele angielskie - 2 ziarenka
·        żeberka wieprzowe - 6 kawałków
Sposób przygotowania
Żeberka umyć osuszyć ( najlepiej gdy jest to 6 kawałków mniej więcej na długość dwóch kostek, do 3 kostek), przyprawić solą i pieprzem, natrzeć startym czosnkiem ( z połowy główki) i odstawić na pól godziny. resztę czosnku, całą cebulę i paprykę pokroić na kawałki i przesmażyć na oleju ( najpierw cebulę do tego dodać paprykę na końcu czosnek)- następnie obtoczyć żeberka w mące, wrzucić do smażonych warzyw i trzymać na patelni aż się zrumienią. Zalać wszystko niecałą szklanką wody, dodać kostkę rosołową i ziele angielskie- dusić na wolnym ogniu pod przykryciem. kiedy mięsko będzie miękkie dodajemy przecier pomidorowy, jeszcze doprawiamy po swojemu do smaku ( może być trochę octu balsamicznego na przykład, wzbogaca smak) a po zestawieniu z ognia...dokładamy śmietanę. mieszamy wszystko, posypujemy tymiankiem i mamy pyszny obiad.
Â
Â
Â
Żeberka w miodzie
Â
Składniki
·        1 kg żeberek
·        marynata
·        3 łyżki ketchupu
·        2 łyżki miodu
·        pol szklanki oliwy
·        2 ząbki czosnku
Sposób przygotowania
Wszystkie składniki ze sobą mieszamy ze sobą, czosnek przeciskamy przez praskę
Żeberka smarujemy dokładnie marynatą i zostawiamy w lodowce na 2- 3 godziny.
Następnie wkładamy je do rękawa foliowego i do piekarnika na 40 minut na 180 stopni
Podawać z ziemniaczkami pieczonymi i kiszoną gotowaną kapustą
Â
Â
Â
Skwierczące żeberka
Â
Składniki
·        8 suszonych grzybów
·        2 dymki
·        1 zielona papryka
·        1 czerwone chili
·        500 g żeberek wieprzowych
·        olej do smażenia
·        1/2 łyżeczki soli
·        1/2 łyżeczki cukru
·        1 łyżeczka ciemnego sosu sojowego
·        1/3 szkl wody
·        Marynata:
·        1/2 łyżeczki soli
·        1/2 łyżeczki wytrawnej sherry
·        1 łyżka jasnego sosu sojowego
·        2 łyżeczki mąki kukurydzianej
·        Sos:
·        1/2 łyżeczki mąki kukurydzianej
·        kilka kropli oleju sezamowego
·        czarny pieprz
·        1,5 łyżki sosu rybnego
·        mięta do przybrania
Â
Sposób przygotowania
Â
Grzyby moczyć 40 minut w gorącej wodzie. Usunąć ogonki. Dymkę pokroić w kawałki wilkości 3,5 cm. paprykę i chili pokroić na kawałki. Wymieszać skłądniki marynaty. Żeberka pokroić na mniejsze kawałki i zalać marynatą. Odstawić na 30 minut. Smażyć w głębokim oleju na brązowo. Zdjąć z ognia. Na patelni podsmażyć dymke i grzyby. Dodać żeberka z 1/2 łyżeczki soli, cukrem, ciemnym sosem sojowym wodą. Dodać paprykę, chili i połączone składniki sosu. Smażyć ciągle mieszając aż papryka trochę zmięknie. Podawać na podgrzanym metalowym półmisku tak, żeby mięso skwierczało.
Â
Â
Â
Pieczone żeberka
Â
Składniki
1 kg żeberek wieprzowych,
3 zÄ…bki czosnku,
1 łyżka miodu,
1/2 łyżeczki pieprzu,
1/2 przyprawy chińskiej - 5 smaków ( można ją zastąpić mieszanką zmielonego imbiru, cynamonu i odrobiny anyżku),
1 łyżka oleju sojowego,
3 łyżki sosu sojowego,
sól.
Â
Sposób przygotowania
Â
Żeberka umyć, osączyć i porozdzielać na porcje. Czosnek obrać, zmiażdżyć, utrzeć z solą, pieprzem, miodem, olejem przyprawą chińską i sosem sojowym. Otrzymaną mieszaniną natrzeć żeberka. Następnie ułożyć je w żaroodpornym naczyniu, wlać 1/2 szklanki wody i wstawić do piekarnika nagrzanego do temp.190-200 st.C, piec 30 min, następnie odwrócić je na drugą stronę i piec kolejne 30 min. Podczas pieczenia polewać co 10 min wytworzonym sosem. Podawać gorące, polane kwaśnym sosem, np. śliwkowym, z ryżem na sypko.
Â
[ Pobierz całość w formacie PDF ]