#08-Kuchnia Polska według Pieciu przemian, 5 Przemian

[ Pobierz całość w formacie PDF ]
KUCHNIA POLSKA WEDŁUG PIĘCIU PRZEMIAN
Wydawnictwo EscapeMagazine.pl
1
KUCHNIA POLSKA WEDŁUG PIĘCIU PRZEMIAN
Wydawnictwo EscapeMagazine.pl
2
KUCHNIA POLSKA WEDŁUG PIĘCIU PRZEMIAN
Monika Biblis
Wydanie pierwsze, Toruń 2009
ISBN: 9788361744085
Wszelkie prawa zastrzeŜone!
Autor oraz Wydawnictwo dołoŜyli wszelkich starań, by informacje zawarte w tej publikacji
były kompletne, rzetelne i prawdziwe. Autor oraz Wydawnictwo Escape Magazine nie pono
szą Ŝadnej odpowiedzialności za ewentualne szkody wynikające z wykorzystania informacji
zawartych w publikacji lub uŜytkowania tej publikacji.
Wszystkie znaki występujące w publikacji są zastrzeŜonymi znakami firmowymi bądź towa
rowymi ich właścicieli.
Wszelkie prawa zastrzeŜone. Rozpowszechnianie całości lub fragmentu w jakiejkolwiek po
staci jest zabronione. Kopiowanie, kserowanie, fotografowanie, nagrywanie, wypoŜyczanie,
powielanie w jakiekolwiek formie powoduje naruszenie praw autorskich.
Wydawnictwo Escape Magazine
http://www.EscapeMagazine.pl
bezpłatny fragment
KUCHNIA POLSKA WEDŁUG PIĘCIU PRZEMIAN
Wydawnictwo EscapeMagazine.pl
3
Dedykuję Rodzicom:
moim pierwszym wzorcom Yin i Yang
KUCHNIA POLSKA WEDŁUG PIĘCIU PRZEMIAN
Wydawnictwo EscapeMagazine.pl
4
Spis treści
WSTĘP 7
I. CEL JEDZENIA 11
OD KALORII DO ENERGII, CZYLI MOJA ŚCIEśKA ZDROWIA 13
II. CUDZE CHWALICIE, SWEGO NIE ZNACIE, CZYLI HISTORIA KUCHNI STARO
POLSKIEJ 16
III. POCHWALMY TEś CUDZE, CZYLI FILOZOFIA I MEDYCYNA CHIŃSKA
PIĘĆ PRZEMIAN 21
OBIEG KARMIĄCY 23
OBIEG KONTROLNY 24
ZASADA YIN YANG 25
IV. DROGA DO ZDROWIA, CZYLI KUCHNIA ZRÓWNOWAśONA KROK PO KRO
KU 27
KROK PIERWSZY JAKI TO SMAK? 27
PIĘĆ SMAKÓW 27
SMAK KWAŚNY 28
SMAK GORZKI 29
SMAK SŁODKI 30
SMAK OSTRY 32
SMAK SŁONY 33
PODSUMOWANIE 34
SMAK KOŃCOWY 35
RÓWNOWAśENIE SMAKÓW 35
KROK DRUGI: CIEPŁE CZY ZIMNE? 36
PRODUKTY YIN I YANG 36
RÓWNOWAśENIE SIŁ 38
JANGIZOWNANIE I JINIZOWANIE PRODUKTÓW 39
KROK TRZECI CO MAMY ZA OKNEM? 40
PORY ROKU I KLIMATY 41
DATY PIĘCIU PÓR ROKU 41
WIOSNA 42
LATO 43
KUCHNIA POLSKA WEDŁUG PIĘCIU PRZEMIAN
Wydawnictwo EscapeMagazine.pl
5
DOJO (PÓŹNE LATO) 43
JESIEŃ 44
ZIMA 44
KROK CZWARTY JAK SIĘ DZIŚ CZUJESZ? 45
PIĘĆ EMOCJI 45
EMOCJE A SMAKI 46
EMOCJE A GOTOWANIE 47
KROK PIĄTY KTÓRA GODZINA? 48
ZEGAR ORGANÓW, CZYLI CO I KIEDY JEŚĆ 48
REGULARNOŚĆ JEDZENIA 51
PRZYKŁADOWY JADŁOSPIS NA 3 DNI 51
KROK SZÓSTY: EKSPERYMENTUJ I GOTUJ RADOŚNIE! 53
V. PRAKTYCZNE PORADY 54
OGIEŃ CZY PRĄD? 54
NACZYNIA 54
PIĘĆ SPOSOBÓW PRZYGOTOWYWANIA śYWNOŚCI 55
PRZEMIANA DRZEWA wiosna 55
PRZEMIANA OGNIA lato 55
PRZEMIANA ZIEMI dojo 56
PRZEMIANA METALU jesień 56
PRZEMIANA WODY zima 56
PRZECHOWYWANIE śYWNOŚCI 57
śYWNOŚĆ GOTOWANA 57
MROśONKI 57
MROśONE PIEROGI Z MIĘSEM 58
PRZECHOWYWANIE SUROWCÓW 58
ZIOŁA 59
PRZYJMOWANIE POKARMU 61
VI. NAUKA GOTOWANIA, CZYLI OD SŁÓW DO CZYNÓW! 62
JAJECZNICOWE WARIACJE 62
JAJECZNICA PRZEPIS PODSTAWOWY 62
JAJECZNICA Z POMIDORAMI 63
JAJECZNICA NA BOCZKU / KIEŁBASIE 63
[ Pobierz całość w formacie PDF ]

  • zanotowane.pl
  • doc.pisz.pl
  • pdf.pisz.pl
  • katek.htw.pl