Łosoś z borowikami w sosie śliwkowym, Kulinaria - przepisy i przepisiki
[ Pobierz całość w formacie PDF ]
Łosoś z borowikami w sosie śliwkowym
Składniki:
• 400 g świeżych borowików
• 200 g sparzonych orzechów
• 4 łyżki cukru
• 2 łyżki bułki tartej
• 2 łyżki miodu
• 1 łyżka masła
• 250 g twardych śliwek węgierek
• 100 ml śliwowicy
• 200 g fasolki mamut
• 400 filetu z łososia
• 1 cebulka dymka
• 2 gałązki tymianku
• sól, pieprz, oliwa
• oczyszczone borowiki, sparzone orzechy i białe części cebuli dymki drobno siekamy
• grzyby i cebulę wrzucamy a patelnię z oliwą i podsmażamy
• dodajemy orzechy, przesmażamy, dodajemy miód, doprawiamy solą i pieprzem, na koniec dodajemy bułkę tartą, aby zagęścić masę
• oczyszczony filet łososia układamy na blasze z pergaminem skórą do dołu, doprawiamy solą i pieprzem, po czym obkładamy dokładnie przestudzoną masą z borowików i orzechów
• wkładamy do piekarnika nagrzanego do 160°C na 15-20 minut w zależności od grubości ryby
• w osolonym wrzątku gotujemy oczyszczoną fasolkę mamut na wpół twardo; hartujemy w zimnej wodzie
• w garnku rozgrzewamy oliwę, wrzucamy przestudzoną fasolkę, dodajemy sól, pieprz i jakieś świeże zioło, na przykład tymianek, na koniec doprawiamy posiekanym szczypiorem
• na suchej patelni upalamy cukier na złoty karmel, wrzucamy pokrojone na ćwiartki śliwki, podsmażamy i zalewamy śliwowicą
• podpalamy alkohol i flambirujemy śliwki, a kiedy płyn odparuje dodajemy masło; podgrzewamy, aż tłuszcz się rozpuści
• na talerze wykładamy fasolkę, na to pokrojone kawałki upieczonego łososia, polewamy sosem ze śliwek, dekorujemy szczypiorem
... [ Pobierz całość w formacie PDF ]