Świąteczny piernik - wegański,
[ Pobierz całość w formacie PDF ]
Piernik to jedno z moich ukochanych ciast i nie wiem dlaczego piekę go tylko z okazji Świąt Bożego Narodzenia. Tym razem chciałam, żeby mój piernik był zdrowszy niż dotychczas i postanowiłam poeksperymentować. Gdy piekłam go po raz pierwszy nie wiedziałam, czy będzie jadalny:-)
Chciałam też, żeby piernik był wegański, więc zastąpiłam jajka musem jabłkowym, masło olejem, a miód syropem klonowym. Piernik wyszedł bardzo smaczny i na pewno będzie u nas na świątecznym stole.
Â
 Składniki:
·        Mąka pszenna razowa [2 szklanki]
·        Syrop klonowy/miód [3/4 szklanki]
·        Olej [1/3 szklanki]
·        Mus jabłkowy [1 szklanka]
·        Sok pomarańczowy [1/4 szklanki]
·        Soda [1 łyżeczka]
·        Przyprawa do piernika [2-3 duże łyżki]
·        Kardamon [1/2 łyżeczki]
Â
W jednej misce mieszamy wszystkie składniki suche, w drugiej mokre. Mokre dodajemy do suchych i dokładnie mieszamy łyżką. W tym czasie nagrzewamy piekarnik do 180 - 190 stopni C (375F) i naoliwiamy foremkę do pieczenia. Dobrze wymieszane ciasto przekładamy do blaszki i pieczemy ok. 50 minut. Po tym czasie sprawdzamy patyczkiem czy piernik jest całkiem suchy, jeśli nie, zostawiamy go jeszcze kilka minut w piekarniku. Gdy piernik stygnie, przygotowujemy polewę.
Â
Polewa:
·        Czekolada [100g]
·        Powidła śliwkowe [2-3 łyżki]
Czekoladę (połamaną) rozpuszczamy w kąpieli wodnej, dodajemy po 1 łyżce powideł i dokładnie mieszamy. Gotową masę nakładamy na piernik, smarujemy wierzch i boki. Teraz tylko czekamy aż trochę przestygnie i możemy jeść.
Â

Â
http://www.kierunekzdrowie.com/search/label/Wypieki
[ Pobierz całość w formacie PDF ]