Świąteczny piernik - wegański,

[ Pobierz całość w formacie PDF ]

Piernik to jedno z moich ukochanych ciast i nie wiem dlaczego piekę go tylko z okazji Świąt Bożego Narodzenia. Tym razem chciałam, żeby mój piernik był zdrowszy niż dotychczas i postanowiłam poeksperymentować. Gdy piekłam go po raz pierwszy nie wiedziałam, czy będzie jadalny:-)

Chciałam też, żeby piernik był wegański, więc zastąpiłam jajka musem jabłkowym, masło olejem, a miód syropem klonowym. Piernik wyszedł bardzo smaczny i na pewno będzie u nas na świątecznym stole.

 

 Składniki:

·         Mąka pszenna razowa [2 szklanki]

·         Syrop klonowy/miód [3/4 szklanki]

·         Olej [1/3 szklanki]

·         Mus jabłkowy [1 szklanka]

·         Sok pomarańczowy [1/4 szklanki]

·         Soda [1 łyżeczka]

·         Przyprawa do piernika [2-3 duże łyżki]

·         Kardamon [1/2 łyżeczki]

 

W jednej misce mieszamy wszystkie składniki suche, w drugiej mokre. Mokre dodajemy do suchych i dokładnie mieszamy łyżką. W tym czasie nagrzewamy piekarnik do 180 - 190 stopni C (375F) i naoliwiamy foremkę do pieczenia. Dobrze wymieszane ciasto przekładamy do blaszki i pieczemy ok. 50 minut. Po tym czasie sprawdzamy  patyczkiem czy piernik jest całkiem suchy, jeśli nie, zostawiamy go jeszcze kilka minut w piekarniku. Gdy piernik stygnie, przygotowujemy polewę.

 

Polewa:

·         Czekolada [100g]

·         Powidła śliwkowe [2-3 łyżki]

Czekoladę (połamaną) rozpuszczamy w kąpieli wodnej, dodajemy po 1 łyżce powideł i dokładnie mieszamy. Gotową masę nakładamy na piernik, smarujemy wierzch i boki. Teraz tylko czekamy aż trochę przestygnie i możemy jeść.

 



 

http://www.kierunekzdrowie.com/search/label/Wypieki

[ Pobierz całość w formacie PDF ]
  • zanotowane.pl
  • doc.pisz.pl
  • pdf.pisz.pl
  • katek.htw.pl