Żur z kartoflami , Z miesem

[ Pobierz całość w formacie PDF ]

Składniki:

 

300 ml zakwasu na zur,

1/2 malego selera,

1 por,

250 g kielbasy,

1 lyzeczka smalcu,

2 zabki czosnku,

1 lisc laurowy,

1 lyzeczka majeranku,

ziele angielskie, sol, pieprz,

1 l wody,

500 g kartofli,

maslo do polania kartofli.

 

Zakwas na zur:

 

100 g zytniej maki razowej,

500 ml wody,

2 zabki czosnku,

skorka z razowego chleba.

 

Wykonanie:

 

1. Przygotowac zakwas: make dokladnie wymieszac z ciepla, przegotowana woda. Dodac czosnek i skorke z razowego chleba. Wlac do sloja, obwiazac gaza, odstawic w cieple miejsce na 2-3 dni.

 

2. Jarzyny obrac, oplukac, pokroic w kawalki. Zalac zimna woda, ugotowac wywar. Odcedzic i z powrotem wlac do garnka. kielbase pokroic w plasterki, podsmazyc na 1 lyzeczce smalcu.

 

3. Kartofle obrac, oplukac, ugotowac w osolonej wodzie. Odcedzic.

 

4. Do goracego wywaru wlac zakwas, dodac ziele angielskie, pieprz i lisc laurowy. Gotowac 5 min. Wlozyc podsmazona kielbase i czosnek roztarty z sola. Posypac majerankiem, gotowac jeszcze 5 min.

 

5. Goracy zur podawac z kartoflami z wody, polanymi stopionym maslem.

... [ Pobierz całość w formacie PDF ]
  • zanotowane.pl
  • doc.pisz.pl
  • pdf.pisz.pl
  • katek.htw.pl