łatwe ciasta, cos dla ciałka czyli kulinaria

[ Pobierz całość w formacie PDF ]

Placek Basi

Na ciasto zmieszać:

3 szkl mąki krupczatki

1 szkl cukru

1 kostka Kasi

5 żółtek

2 łyżeczki proszku do pieczenia

Wanilia

2 łyżki gęstej śmietany

Wyłożyć do nasmarowanej formy

Nagrzać piekarnik

Przygotować owoce (muszą być oczywiście czyste, ale suche!!!,  najlepiej czarna porzeczka, ale ludzie bardzo chwal takie z jabłkami- wtedy pokroić je w małe, cienki półplasterki)

Owoce wyłożyć na ciasto (delikatnie! Nie ugniatając! Chyba że ma to być łódź podwodna!)

Ubić na sztywno pianę z białek ( 5 szt!) ma być sztywna jak szabla ułańska!

Wtedy dodać do niej lekko (!!!!) mieszając cukier puder  (20 dkg, ale nie może być zbrylony) można dodać 1 kisiel (budyń) lub 3 łyżki mąki ziemniaczanej, wyłożyć tę puszystą masę na owoce. Piec w temp 180-200 0 ok. 30min (piana ma być lekko złocista, sucha!

 

 

 

Ciasto biszkoptowe z owocami ( wersja dla blondynki)

 

4 jaja,

4 łyżki maki pszennej ,

2 łyżki maki ziemniaczanej,

4 łyżki cukru pudru

1 łyżka (płaska!!!) proszku do pieczenia

½  Kg owoców: truskawek lub, wiśni,

Białka ubić na sztywną  (o sztywności chyba już nie muszę?) pianę, dodawać do nie po kolei: cukier, wanilię, żółtka, po łyżce mąki , proszek do pieczenia.

Po czym wylać ciasto ( ma gęstość gęstej śmietany) do formy jak na bakę (bez dziadka) na konie wrzucić owoce, (uwaga spłyną na dno!) baka jest dobra także i bez owoców, wtedy warto dać na nią jakąś polewę lub lukier

 

Ciasto z owocami ( dla ciężko kapującej blondynki, mającej 2 lewe ręce i głowę w chmurach)

1 kostka margaryny

1 szklanka cukru, 2 szklanki krupczatki, 4 jajka, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, cukier waniliowy

Wszytko razem wymieszać

wyłożyć ( nie przyciskając! –to nie facet, ale  ciasto!)  na to suche owoce (każde byle niezbyt wilgotne) ok. 0,5 do ,75 kg

Upiec w temp od 170-200 ok. 30 min

 

 

Murzynek ( dla ciężko kapującej blondynki, mającej 2 lewe ręce i głowę w chmurach)

Do garnka 2 łyżki wody do tego1 kostka Kasi i  roztopić, dodać

1 szklankę cukru, odstawić lekko ostudzić i dodać:

1 szklankę mąki  2 łyżki (czubate!!!!!) kakao, 1 łyżeczkę (czubatą) proszku do pieczenia Upiec w temp od 170-200 ok. 30 min

Dla ambitnych :Przygotować polewę: roztopić ok.  5 łyżek cukru 1 łyżkę margaryny + 2 łyżki kakao

lub wersja dla blondynki: polać gotową ze sklepu

 

 

 

 

 

[ Pobierz całość w formacie PDF ]
  • zanotowane.pl
  • doc.pisz.pl
  • pdf.pisz.pl
  • katek.htw.pl