łatwe ciasta, cos dla ciałka czyli kulinaria
[ Pobierz całość w formacie PDF ]
Placek Basi
Na ciasto zmieszać:
3 szkl mąki krupczatki
1 szkl cukru
1 kostka Kasi
5 żółtek
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Wanilia
2 łyżki gęstej śmietany
Wyłożyć do nasmarowanej formy
Nagrzać piekarnik
Przygotować owoce (muszą być oczywiście czyste, ale suche!!!, najlepiej czarna porzeczka, ale ludzie bardzo chwal takie z jabłkami- wtedy pokroić je w małe, cienki półplasterki)
Owoce wyłożyć na ciasto (delikatnie! Nie ugniatając! Chyba że ma to być łódź podwodna!)
Ubić na sztywno pianę z białek ( 5 szt!) ma być sztywna jak szabla ułańska!
Wtedy dodać do niej lekko (!!!!) mieszając cukier puder (20 dkg, ale nie może być zbrylony) można dodać 1 kisiel (budyń) lub 3 łyżki mąki ziemniaczanej, wyłożyć tę puszystą masę na owoce. Piec w temp 180-200 0 ok. 30min (piana ma być lekko złocista, sucha!
Ciasto biszkoptowe z owocami ( wersja dla blondynki)
4 jaja,
4 łyżki maki pszennej ,
2 łyżki maki ziemniaczanej,
4 łyżki cukru pudru
1 łyżka (płaska!!!) proszku do pieczenia
½ Kg owoców: truskawek lub, wiśni,
Białka ubić na sztywną (o sztywności chyba już nie muszę?) pianę, dodawać do nie po kolei: cukier, wanilię, żółtka, po łyżce mąki , proszek do pieczenia.
Po czym wylać ciasto ( ma gęstość gęstej śmietany) do formy jak na bakę (bez dziadka) na konie wrzucić owoce, (uwaga spłyną na dno!) baka jest dobra także i bez owoców, wtedy warto dać na nią jakąś polewę lub lukier
Ciasto z owocami ( dla ciężko kapującej blondynki, mającej 2 lewe ręce i głowę w chmurach)
1 kostka margaryny
1 szklanka cukru, 2 szklanki krupczatki, 4 jajka, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, cukier waniliowy
Wszytko razem wymieszać
wyłożyć ( nie przyciskając! –to nie facet, ale ciasto!) na to suche owoce (każde byle niezbyt wilgotne) ok. 0,5 do ,75 kg
Upiec w temp od 170-200 ok. 30 min
Murzynek ( dla ciężko kapującej blondynki, mającej 2 lewe ręce i głowę w chmurach)
Do garnka 2 łyżki wody do tego1 kostka Kasi i roztopić, dodać
1 szklankę cukru, odstawić lekko ostudzić i dodać:
1 szklankę mąki 2 łyżki (czubate!!!!!) kakao, 1 łyżeczkę (czubatą) proszku do pieczenia Upiec w temp od 170-200 ok. 30 min
Dla ambitnych :Przygotować polewę: roztopić ok. 5 łyżek cukru 1 łyżkę margaryny + 2 łyżki kakao
lub wersja dla blondynki: polać gotową ze sklepu
[ Pobierz całość w formacie PDF ]