Łosoś z grilla z masłem ziołowym, kulinarnie, przepisy z Biedronki
[ Pobierz całość w formacie PDF ]
Łosoś z grilla z masłem ziołowym
Składniki: 600 g filetu z łososia, 1 łyżka soku z cytryny, sól, pieprz. Masło ziołowe: 100 g masła, ćwierć pęczka pietruszki, ćwierć pęczka szczypiorku, ćwierć pęczka koperku, 1 łyżka soku z cytryny, 2 ząbki czosnku, sól, pieprz.
Przygotowanie: Łososia dzielimy na 4 porcje, przyprawiamy solą, pieprzem, sokiem z cytryny i odstawiamy na minimum 1 godzinę w chłodne miejsce. Zieleninę płuczemy, osuszamy i drobno siekamy, czosnek siekamy i ucieramy z odrobiną soli i soku z cytryny. Dodajemy wszystkie składniki do miękkiego masła i dokładnie ucieramy. Na koniec całość doprawiamy pieprzem. Dzwonka łososia kładziemy bezpośrednio na ruszcie średnio rozgrzanego grilla lub lepiej na tacce do grillowania i pieczemy około 5-7 minut z każdej strony. Po tym czasie dzwonka zawijamy w folię aluminiową, dodajemy masło i dusimy razem około 5 minut. Łososia podajemy z grillowanymi warzywami i grzankami.
Smacznego!
[ Pobierz całość w formacie PDF ]