ŚWIEŻUTKIE BUŁECZKI, Moje Przepisy, Ciasta i ciasteczka
[ Pobierz całość w formacie PDF ]
ŚWIEŻUTKIE BUŁECZKI, prosto z pieca. Częstujcie się.
Składniki:
pół szklanki ugotowanych, utłuczonych ziemniaków
3 szklanki mąki
80 ml. mleka
100 ml wody z ugotowanych, odcedzonych ziemniaków
7 dkg masła
1 łyżka cukru
niepełna łyżeczka soli
1 jajko
1 opakowanie suszonych drożdży Dr. Oetkera
Wykonanie:
W misce wymieszać szklankę mąki z drożdżami. Podgrzać mleko, wodę z odcedzonych ziemniaków, masło, sól i cukier. Zmiksować z utłuczonymi ziemniakami i jajkiem, wlać wszystko do miski z mąką i drożdżami, łyżką wymieszać ciasto, dodając powoli mąkę. Wyjąć ciasto na stolnicę i wyrabiać już ręcznie, dodając w miarę potrzeby mąkę. Ciasto ma być miękkie i elastyczne. Włożyć je do miski wysmarowanej olejem i pozostawić do wyrośnięcia. Jak podwoi objętość, wyjąć ponownie na stolnicę posypaną mąką, podzielić na równe części (zależnie od pożądanej wielkości bułeczek). Formować kulki układając je na wysmarowanej masłem blaszce. Przykryć i zostawić do ponownego wyrośnięcia (ok. 50-60minut). Wierzch bułeczek posmarować jajkiem zmąconym z odrobiną wody. Posypać ulubionymi ziarnami (mak, sezam, słonecznik). Piec w nagrzanym piekarniku w temp. 190 st. do zrumienienia (ok. 15-20 minut).
... [ Pobierz całość w formacie PDF ]