ŚWIEŻUTKIE BUŁECZKI, Moje Przepisy, Ciasta i ciasteczka

[ Pobierz całość w formacie PDF ]

ŚWIEŻUTKIE BUŁECZKI, prosto z pieca. Częstujcie się.

 

Składniki:

pół szklanki ugotowanych, utłuczonych ziemniaków

3 szklanki mąki

80 ml. mleka

100 ml wody z ugotowanych, odcedzonych ziemniaków

7 dkg masła

1 łyżka cukru

niepełna łyżeczka soli

1 jajko

1 opakowanie suszonych drożdży Dr. Oetkera

 

Wykonanie:

W misce wymieszać szklankę mąki z drożdżami. Podgrzać mleko, wodę z odcedzonych ziemniaków, masło, sól i cukier. Zmiksować z utłuczonymi ziemniakami i jajkiem, wlać wszystko do miski z mąką i drożdżami, łyżką wymieszać ciasto, dodając powoli mąkę. Wyjąć ciasto na stolnicę i wyrabiać już ręcznie, dodając w miarę potrzeby mąkę. Ciasto ma być miękkie i elastyczne. Włożyć je do miski wysmarowanej olejem i pozostawić do wyrośnięcia. Jak podwoi objętość, wyjąć ponownie na stolnicę posypaną mąką, podzielić na równe części (zależnie od pożądanej wielkości bułeczek). Formować kulki układając je na wysmarowanej masłem blaszce. Przykryć i zostawić do ponownego wyrośnięcia (ok. 50-60minut). Wierzch bułeczek posmarować jajkiem zmąconym z odrobiną wody. Posypać ulubionymi ziarnami (mak, sezam, słonecznik). Piec w nagrzanym piekarniku w temp. 190 st. do zrumienienia (ok. 15-20 minut).

... [ Pobierz całość w formacie PDF ]
  • zanotowane.pl
  • doc.pisz.pl
  • pdf.pisz.pl
  • katek.htw.pl