Żywienie dzieci i młodzieży na koloniach i obozach - 1971, Kulinarne stare przepisy
[ Pobierz całość w formacie PDF ]
//-->PRACA ZBIOROWAŻYWIENIE DZIECII MŁODZIEŻYNA KOLONIACHI OBOZACH<A)utoiłiLUDMIŁA NOWICKA, ANNA NERS, ANNA SZCZEPAŃSKA,WERA KULESZA, JADWIGA SICZKÓWNAŻYWIENIE DZIECII MŁODZIEŻYNA KOLONIACHI OBOZACHU)WYDAWNICTWO»W A T R A«WARSZAWA 1971O p i n i o d a w c ainż. A g n ie szka L e m b k e -Z io m b sk aR e d a k t o rinż. A lina Stradecka641/642.028W książce om ów iono pod staw y racjonalnego żyw ienia dziecii m łodzieży oraz organizację plan o w an ia i sporządzania posiłków w w aru n k ac h kolonii i obozów. Zam ieszczono ró w nież p rzyk łado w e jadłospisy n a ró^fc£ p ory ro k u o raz p rzepisy n a p o p u la rn e p otraw y.D la w szystkich osób z a in te re s o w a n y ^ o-rgan jU B a koloniii obozów.W SZELKIE PRAW A ZASTRZEŻONEP R IN T E DINPO LA N DRedaktorKorektortechnicznyZespółK alina G rzechocińskaW YD A W N IC TW O»W A T R A«W arsz aw a 1971. W y d a n ie I. N a k ła d 10 000+200 egz. A rk . w y d . 16,0.A rk . d r u k . 16,63. F o rm a t B5. S y m b o l 10026/RK. P a p ie r d ru k . sa t.kl. IV , 70 g,zF a b r y k i P a p ie r u w K lu czac h . R ę k o p is o d d a n o dosk ła d a n ia w p a ź d z ie rn ik u 1970 r. P o d p isa n o d o d r u k u w m a ju 1971 r.D ru k u k o ń c z o n o w c z e rw c u 1971 r. Z am . n r 2447/A/70. U-92C e n a zł 26__Ł ó d zk a D r u k a rn ia D ziełow a, Ł ódź, u l. R e w o lu c ji 1905 r. n r 45PRZEDMOWAZ każdym rokiem wzrasta w naszym kraju ilość dzieci i młodzieżykorzystających z wypoczynku na koloniach i obozach, przewyższającw ostatnich latach liczbę półtora miliona.Prawidłowo zorganizowane wakacje powinny dać ich uczestnikom wypoczynek i rozrywkę, a przede wszystkim warunki dla zachowaniazdrowia i sił do dalszej nauki oraz właściwego wzrostu i rozwoju organizmu.Nie ma chyba potrzeby dowodzić, jak ważnym czynnikiem dobrze zorganizowanego wypoczynku jest żywienie. Musi ono w pełni odpowiadaćaktualnym potrzebom młodego organizmu w warunkach intensywnegoruchu na świeżym powietrzu, kąpieli rzecznych i morskich itd., a pożądane jest także, aby wyrównało ono w razie potrzeby błędy w dotychczasowym żywieniu i wynikające stąd ewentualne niedobory składników pokarmowych. Biorąc pod uwagę' liczbę dzieci i młodzieży korzystających z kolonii i obozów, łatwo ocenić znaczenie tej akcji dla zdrowiacałego młodego pokolenia.Trzeba zdać sobie sprawę, że zorganizowanie żywienia w warunkachkolonii lub obozu nie jest sprawą łatwą, przede wszystkim ze względuna sezonowość tych akcji 1 wynikający z niej brak stałych kadr i stałegozaopatrzenia. Zgromadzenie się dużych grup ludności w bardziej atrak-cyjnych rejonach kraju bardzo utrudnia zarówno zaangażowanie kwalifikowanych pracowników, jak i zakup produktów żywnościowych.Przed organizatorami kolonii stoją dwa podstawowe zadania: prawidłowe i możliwie atrakcyjne wyżywienie dzieci i młodzieży oraz ścisłezachowanie warunków higienicznych podczas transportu i przechowywania produktów, a także w przyrządzaniu potraw i ich wydawaniu dospożycia.Od dawna dawał się odczuć brak wytycznych dotyczących organizacjiżywienia na koloniach i obozach. Instytucje prowadzące kolonie zwracałysię często o wskazówki w tej sprawie do Instytutu Żywności i Żywienia.Celowe więc wydaje się opracowanie i opublikowanie takich wskazówekdla użytku organizatorów.We wstępie książki podano podstawowe wiadomości z zasad żywienia,wartości odżywczej produktów spożywczych oraz normatywy żywienia.Dają one podstawy do układania jadłospisów i ich realizacji.W publikacji uwzględniono zagadnienia rozplanowania i wyposażeniazaplecza żywieniowego w różnych, nawet prymitywnych warunkach połowy ch.Podano także gotowe wzory jadłospisów na różne sezony, co ułatwiarealizację prawidłowego żywienia.Autorki dobierając potrawy do kuchni obozowych i kolonijnychuwzględniają polskie zwyczaje żywieniowe, ale dążą również do wprowadzenia nowoczesnych racjonalnych zestawień i sposobów przyrządzania, jak uwzględnianie napojów mlecznych, surówek itd.Doc. d rM A R IA S Z C Z Y G Ł Ó W AK iero w n ik Z ak ład uw In sty tu c ie Żyw ności i Ż yw ienia
[ Pobierz całość w formacie PDF ]