Łosoś ze szpinakiem i serem feta w cieście francuskim, przepisy
[ Pobierz całość w formacie PDF ]
Łosoś ze szpinakiem i serem feta w cieście francuskim
Składniki:
1 opakowanie ciasta francuskiego
20-30 dkg świeżego fileta z łososia
20 dkg mrożonego szpinaku
5 - 10 dkg sera feta
1 łyżka śmietany
sól,pieprz,gałka muszkatołowa
troszkę soku z cytryny
2 ząbki czosnku
1 łyżka masła
1 jajko
Na patelnię wrzucić szpinak, dodać czosnek przeciśnięty przez praskę i podsmażyć. Dodać sól,pieprz,gałkę muszkatołową,sok z cytryny,śmietanę i jeszcze chwilę podsmażyć. Odstawić do wystygnięcia.
Filet z łososia podzielić na dwa kawałki,skropić sokiem z cytryny i posolić. Ciasto francuskie podzielić na dwie części i ponacinać pod ukosem tak jak na zdjęciu.
Na środek ciasta dać szpinak,na szpinak dać ser feta,a na ser położyć filet z łososia.
Całość zapakować w ciasto. Z paseczków ciasta przeplatać warkocz formując kształt ryby. Posmarować jajkiem.
Piec w nagrzanym piekarniku 180-200 stopni ok.30-40 min.Smacznego.
[ Pobierz całość w formacie PDF ]