Śledź w zalewie musztardowej(1), PRZEPISY, Nowy folder

[ Pobierz całość w formacie PDF ]

Śledź w zalewie musztardowej

 

Składniki na 6 porcji:

50 dag śledzi lub słoik filetów w zalewie korzennej (najlepsze!)

łyżka oleju słonecznikowego lub sojowego

łyżka musztardy

2 pomidory (umyte i pokrojone w ósemki)

pół zielonej papryki pokrojonej w paski

3 łyżeczki cukru pudru

kilka gałązek koperku lub natki pietruszki

pół łyżeczki zmielonego ziela angielskiego

 

Śledzie namocz w zimnej wodzie, a po 12 godzinach wyjmij, obierz ze skóry i odfiletuj (czyli oddziel od kręgosłupa i wybierz wszystkie widoczne ości). Potem rybę pokrój w dzwonka, opłucz, osącz i ułóż na półmisku, oprósz zielem angielskim.

 

Gotowe filety w zalewie korzennej wystarczy teraz wyjąć na półmisek i pokroić w dzwonka.

 

Dzwonka śledzi przełóż cząstkami pomidorów i paskami papryki. Zalej olejem wymieszanym z musztardą i cukrem pudrem. Odstaw na 4-5 godziny, by się zmacerowały.

 

Śledzie będą doskonale smakowały podane z pieczywem i przybrane gałązkami koperku lub natki.

... [ Pobierz całość w formacie PDF ]
  • zanotowane.pl
  • doc.pisz.pl
  • pdf.pisz.pl
  • katek.htw.pl