Śniadani7, KULINARNIE
[ Pobierz całość w formacie PDF ]
Śniadanie - wszystkiego po trochu
Skoro na śniadanie zaplanowane są parówki - wędlina średnio wartościowa to należy je wzbogacić o inne białka i potas, dodając gotowaną fasolę i marynowaną cebulkę lub korniszony.
Po wydrążeniu bułeczki należy posmarować ją pastą pieczarkową (przygotowaną poprzedniego dnia: zmiksowane pieczarki i masło z solą, pieprzem i bazylią. Masę tę należy później "poddusić" przez parę minut na patelni, aby płyn nieco odparował.
Dla dziecka można dodać jajko, dla dorosłych zeszkloną posiekaną cebulkę. Na koniec, na jak najmniejszym ogniu rozpuszczamy ok. 2-3 dag świeżych drożdży, a kiedy się rozpuszczą - należy wbić jedno lub dwa białka lub 4 jajka przepiórcze. Dodać sól i pieprz do smaku i mieszać, czekając aż stężeje.
Wyrób ten, tzw. fałszywy móżdżek, zawiera bogactwo selenu - pierwiastka odmładzającego. Można jadać go do kanapek na zimno i na gorąco.
Ponadto na śniadanie można podać pastę serową z warzynami zielonymi oraz jajeczną z kukurydzą, posiekanymi kiełkami i siewkami.